Nimetön Suunn.Malli (82)

Valmistaudu pakkaseen

Talvella iho on erittäin suojaamaton. Matala ilmankosteus kuivattaa helposti ihon rohtuneeksi ja kutiavaksi. On tärkeää varoa, ettei ihoon tule paleltumisvammoja kovilla pakkasilla.

Pohjoinen ilmasto on opettanut meidät suojaamaan ihoamme ja kehoamme kovilla talvipakkasilla. Lämpöisillä vaatteilla suojaudumme pakkasta vastaan, mutta usein se ei riitä. Vaaditaan enemmän. Ihon kuivuminen talvella johtuu suurelta osin ihon uloimmasta kerroksesta, Stratum Corneumista. Ulkona kylmässä ilmassa ihon uloimmat verisuonet supistuvat ja iho kalpenee. Keho puolustaa elintärkeitä elimiä ja sisäpuolista ihoa.

Jos altistuminen pakkaselle jatkuu, keho ”uhraa” myös syvemmät osat. Tämä voi aiheuttaa paleltumia (pakkasen puremia). Uloimmat kehon osat ovat eniten vaarassa – sormet, varpaat, posket ja korvat. Mahdollinen paleltuma näkyy valkoisena alueena iholla. Paleltumaa pitää lämmittää mahdollisimman nopeasti. Lämpimän käden voi laittaa kylmälle poskelle, mutta kohtaa ei saa hieroa tai sivellä, sillä paleltuneen ja ei-paleltuneen kohdan yhtymään voi syntyä hiertymä, joka lisää vauriota.

Kehon lämmetessä verenkierto lisääntyy ja iho alkaa punoittamaan. Punoitus alkaa alueella, joka ei ole vaurioitunut. Muutos on selvästi havaittavissa. 

 

Hoidettu iho kestää paremmin pakkasen

Paleltumat voidaan osittain ennaltaehkäistä. Kovalla pakkasella - pysy sisällä. Jos se ei ole mahdollista, vähennä tai minimoi ulkona oloaika. Hyvin hoidettu ja puhdas iho, joka ei ole kostea, toimii paremmin kylmässä. Jos olet pakkasessa pidemmän ajan, voitele ihoa tavallisella ihovoiteella edellisenä iltana.

Älä pese kasvoja samana aamuna, kun menet ulos, muuten peset kasvoistasi pois luonnollisen rasvakerroksen (lipidifilmin). Voide ei auta pakkasessa, eikä korvaa ihon luonnollista suojaa. Päinvastoin, se voi olla iholle vahingollista, koska se muodostaa ihon ja voiteen väliin nestekerroksen, joka voi jäätyä.

Eräs vaihtoehto on peseytyä pesuvoiteella, joka puhdistaa ja rasvoittaa ihoa miellyttävästi kovalla pakkasella, Pesuvoidetta suositellaan erityisesti, mikäli on taipumusta kuivaan ihoon.

Varo tuulta

Tuntuuko kylmemmältä, kun tuulee? Sitä se onkin. Tuuli tekee sään huomattavasti kylmemmäksi, kuin mitä mittari näyttää. Tuuli lisää pakkasen purevuutta ja paleltumisriski kasvaa moninkertaiseksi. Jo lievät tuulet (1,5 - 3,5 m/s) saavat 5 asteen pakkasen tuntumaan 14 asteen pakkaselta (Paul Siplesin tuuli / pakkasindeksin mukaan). Kovemmilla tuulilla (3,5 - 8 m/s) 5 asteen pakkanen vastaa peräti 21 asteen pakkasta, lisäten merkittävästi paleltumisriskiä.

Erityisen tärkeää on miettiä pukeutumista esim. luistellessa normaalivauhdilla (n. 5 m/s). Jos on lisäksi vastatuulta tai korkea ilmankosteus, kasvaa paleltumisriski huomattavasti.

Paleltuminen lievässä pakkasessa

”Pakkasen purema” on jo kauan tunnettu käsite. Se kuvaa talven lievempiä iho-ongelmia. Kyse on ärtyneistä, kutiavista ja punoittavista ihomuutoksista, joiden koko on n. 0.5 - 1 cm. Niitä ilmenee erityisesti sormissa, varpaissa ja korvissa. Ne aiheutuvat tulehduksista ihon pienissä verisuonissa. Ongelmat muodostuvat lievissä pakkasissa usein kosteuden yhteydessä.

Epätavallisempi iho-oire on ns. pakkasurtikaria, pakkasen aiheuttama kylmänokkosihottuma.  Tämän ongelman aiheuttaa lievä pakkanen. Usein siihen liittyy myös tuuli, mihin iho reagoi turvotuksella, punoituksella ja kutinalla. Pakkasurtikaria voi olla häiritsevä, ja tilanne voi muodostua uhkaavaksi (verenpaineen pudotus, tajuttomuus), jos keho reagoi kylmiin juomiin tai altistuu äkilliselle ja voimakkaalle pakkaselle (avantouimarit).