Nimetön Suunn.Malli (81)

Suojapuku, jota kannat ympäri vuorokauden

Se on puku, jota et koskaan riisu. Se on tärkein pukusi. Se painaa n. 5 kg ja sen pinta-ala on n. 2 m². Siinä on 3 kerrosta ja kannat sitä päivittäin – ja se on elintärkeä elin.

Mistä puhumme? Kyse on ihosta. Iho on kehon suurin elin ja suojakerros, joka suojaa ulkoisilta ärsykkeiltä ja rasitteilta. On tärkeää, että hoidamme ja suojaamme ihoamme mahdollisimman hyvin.

Jokaisen iho on erilainen, tähän vaikuttavat niin perintötekijät kuin myös ikä. Jotta suojakerros toimisi, tulee meidän hoitaa ihoamme hyvin. ”Iho-ongelmat voivat vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ja tunteisiin”, sanoo ihotautien professori Chris Andersson Linköpingin yliopistollisesta sairaalasta.

 

Iho toimii suojakerroksena:

- kosteuden menetykselle

- kemialliselle rasitukselle

- auringon säteille

- bakteereille

- suurille lämpötilaeroille

 

Suojakerros toimii monin eri tavoin

Ihon kyky toimia suojakerroksena on yksilöllistä. Samanlainen ulkoinen ärsyke voi aiheuttaa toiselle iho- ongelmia ja toiselle ei. Jotkut ovat herkempiä auringon säteille ja palavat helpommin. Ihon suojakerroksen puolustuksen määrä vaihtelee eri puolilla kehoa. Paljaalla silmällä voidaan havaita, miten iho on erilainen eri puolilla kehoa. Vertaa esim. ohutta ihoa kämmenselässä käden sisäpinnan paksumpaan ihoon. 

Ihon kolme kerrosta

Iho muodostuu kolmesta kerroksesta; jokaisella on erilaiset ominaisuudet ja tehtävät.

 

Orvaskesi (Epidermis)

Uloimpana on ohut, usein vain 0,1 mm -paksuinen, erittäin solurikas pintakerros. Sillä on keskeinen tehtävä suojapuolustuksessa. Siinä sijaitsee ”vesisuojaus”, joka estää liiallisen kosteuden karkaamisen iholta. Tämä on tärkeä asia auringon säteitä sekä ärsyttäviä ja vahingoittavia aineita vastaan.

 

Verinahka (Dermis)

Pintakerroksen alapuolella sijaitsee verinahka - verrattain soluköyhä kerros, joka muodostuu enimmäkseen sidekalvoverkostosta.

 

Ihonalaiskerros (Subcutis)

Ihonalaiskerroksessa sijaitsee rasvakerros, joka toimii lämmöneristäjänä ja energiavarastona. Ihonalaiskerros vaikuttaa kehon muotoon ja toimii myös mekaanisena suojana.