
Pienikin haava voi olla kivulias
Hippokrateen aikana ihmisillä oli jo ajatuksia haavojen parantamisesta. Tänään tiedämme siitä enemmän! Tiedämme, että haavojen paranemisessa on kolme erityistä vaihetta. Isot haavat, jotka ovat syntyneet onnettomuudesta tai leikkauksesta, vaativat suurta huolellisuutta. Jokainen, jonka kädet ovat kuivuneet talvella tietää, että pienet haavat iholla voivat myös olla ongelmallisia.
Nämä pienet haavat, halkeamat ja muut rikkoumat ihon tärkeässä suojatoiminnassa noudattavat myös peruskaavaa ihon kolmivaiheisesta paranemisesta.
Jos sinulla on pieni lävistyshaava esim. piikistä, sitä seuraa punerrus, joka näyttää ympäröivän haavan. Punoitus johtuu refleksinomaisesta tapahtumasarjasta, joka ohjaa veren ja liittyy ihon hermoihin antaen signaalin. Se laajentaa hiussuonia (capillaries), jotka välittävät enemmän verta haavakohtaan. Vaikutus lakkaa 20- 30 min. kuluttua ja kudosten ei enää tarvitse korjata itseään. Hieman isommassa haavassa, esim. pienessä viillossa, joka ulottuu uloimman ihokerroksen alle (epidermis) verinahkaan, haavan paraneminen alkaa.
Haavan paranemisen kolme vaihetta
Haavan paraneminen käsittää kolme vaihetta: Tulehdusvaihe, ihon uudelleen muodostumisvaihe ja korjaantumisvaihe. Parantuminen alkaa välittömästi ihon vaurioituessa ja verenvuodon alkaessa. Veren hyytyminen alkaa heti, aiheuttaen vuodon loppumisen estäen veren hukan.
- Tulehdusvaiheessa (puhdistusvaihe) tulehdussolut tekevät välittömästi reitin haava kohtaan ja peittävät kohdan suojellakseen tulehduskohdan. Tarkoituksena on edesauttaa ja suojella elimistöä lisävaurioilta sekä puhdistaa haava-alue kuolleista soluista ja mahdolliselta tulehdukselta. Tapahtumasarja alkaa välittömästi vamman tapahduttua jatkuen, kunnes vamma on korjaantunut.
- Ihon uudelleenmuodostumisvaihe (the regeneration phase), joka voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin, haavan reunat alkavat täyttyä uudella kudoksella ja tulehtuneet solut korvaantuvat uusilla soluilla, jotka erittävät edelleen kasvutekijöitä. Epiteeli, joka muodostaa epidermiksen, on uusiutunut, kuten myös syvemmät kohdat verinahassa ja ihon alla. Haava alkaa nyt hiljalleen pienentyä. Näin tapahtuu myös pienemmissä haavoissa, mutta tapahtumasarja on huomattavasti vaatimattomampi.
- Uudelleenmuodostumisvaihe(maturaatiovaihe) johtaa paranemisvaiheeseen. Saattaa kestää kuukausia, jopa vuosia, ennen kuin täydellinen ihon kestävyys ja elastisuus on saavutettu. Pienissä haavoissa tulos voi olla lähes näkymätön.
Intensiivinen tutkimus
Suuret haavat ovat isoja huolenaiheita terveydenhuollolle ja tästä syystä niistä on tehty paljon tutkimuksia. Intensiivistä tutkimusta tehdään myös tavallisten haavojen hoidossa. Yksi esimerkki on mallitutkimus tulehdusvaiheesta leikkauksen jälkeisessä haavassa. Kuvantamistekniikka, jota kutsutaan/ Laser Doppler Perfusion Imaging” (LDPI) on käytetty mittamaan veren määrää kudoksessa neljän päivän ajan sekä siitä johtuvia reaktioita. Haava on niin ”pieni”, että se voidaan tehdä useaan kertaan tutkimuskohteelle tai potilaalle. Jokainen poikkeava reaktio voidaan mitata ja ”hoidon” tehoa voidaan verrata katkeamattomassa tutkimuksessa. Täysin terveellä kehon pitäisi pystyä parantamaan tämän tyyppiset haavat 3-4 päivässä.
Haavan paranemisen fysiologia
Tekijät, mitkä voivat haitata parantumista ovat: ikä (vanhempien ihmisten haavat eivät parane niin hyvin) ja useat lääketieteelliset syyt. Yleisimmät syyt ovat diabetes ja riittämätön verenkierto alaraajoissa. Tupakoitsijoilla on heikompi verenkierto ja siitä syystä heikentynyt parantumiskyky. Kudoksen parantumismekanismi liittyy läheisesti kykyymme suojautua tulehduksia vastaan. Hyvällä vastustuskyvyllä on myönteinen vaikutus haavan tullessa ihoon.
Tämän johtuen ei ole vaikea käsittää, että muuri, jonka ihomme muodostaa, on tärkeä suoja stressiä ja ulkopuolisia tekijöitä vastaan. Kuivunut iho talvella on oiva esimerkki pienestä haavasta, joka voi olla erityisen kipeä. Se voi myös antaa mahdollisuuden bakteereille tunkeutua ihon alle muodostaen tulehduksen. Tämä on hyvä muistaa etenkin talvella.
Meidän tulisi pitää erityisen hyvää huolta ihosta, koska se antaa hyvän suojan. Käytetään mietoa saippuaa tai pesuvoidetta ja aina kosteusvoidetta.