Nimetön Suunn.Malli (84)

Ota aurinkoa sopivasti

Auringon ruskettama iho näyttää raikkaalta ja kauniilta. Ota silti aurinkoa maltillisesti, sillä voit saada vakavia ihovaurioita tai ihosairauksia.

Ihosyövät ovat voimakkaasti lisääntyneet liiallisen auringonoton seurauksena. Malignilla melanoomalla on selvästi yhteys auringonoton määrään. 1960- luvulta, kun aurinkolomat yleistyivät ja lomaviikot lisääntyivät, malignin melanooman määrä on kaksinkertaistunut. Tänään tämä on nopeimmin yleistynyt syöpämuoto maassamme. Vuosittain siihen kuolee useita suomalaisia. Terveysviranomaiset ja eri organisaatiot (mm. syöpäjärjestöt) ovat jo pitkään informoineet kampanjoilla, joissa korostetaan kansalaisia maltilliseen auringon ottoon.

Pohjoismaiden säteilyturvakeskus kehottaa välttämään auringonottoa solariumissa. Tämä koskee varsinkin alle 18- vuotiaita, joilla on vaalea herkkä iho. On osoitettu, että akuutit palovammat, joissa on voimakas punainen iho ja vesikellot, lisäävät malignin melanooman riskiä. Jos nuorena iho palaa usein auringossa, niin riski sairastua jatkossa on erittäin suuri. Siksi on erittäin tärkeä suojata lasten ihoa liialliselta auringolta.

 

Auringonsäteiden vaikutus ihoon

Auringon ultraviolettisäteet UVA ja UVB vaikuttavat ihoon. UVB- säteet vaikuttavat vain sarveiskerrokseen (ihon kolmesta kerroksesta uloin). Tässä lisääntyneen melaniinin tuotanto stimuloituu. Pigmentit toimivat omana auringonsuojana ja lisäävät mahdollisuutta olla pitempään auringossa. Pigmenttien lisääntyminen alkaa parin vuorokauden jälkeen ja jatkuu verrattain kauan. ”Yliannos” UVB:stä saadaan, jos otetaan liian kauan aurinkoa. Iho alkaa punoittaa, kirvellä ja siihen voi tulla jopa palovammoja, joissa on vesirakkuloita.

Myös UVA- säteet vaikuttavat orvaskeden melaniiniin, aiheuttaen pigmenttien tummumisen (iho ruskettuu). Säteet ovat huonoja muodostamaan uutta pigmenttiä. UVA tunkeutuu myös sarveiskerrokseen ja verinahkaan. Silloin sidekudos ja muut ihon kudokset altistuvat rasitukselle ja menettävät ihon kimmoisuuden, joka näkyy ihon vanhenemisena liian varhain. Jatkuva, useita vuosia kestänyt auringonotto, voi aiheuttaa myös muita syöpämuotoja kuin malignin melanooman, vaikka ei polttaisikaan ihoaan.

Ota aurinkoa maltillisesti

Vaikka toiset ihotyypit kestävät UV- säteitä paremmin, niin kaikille on sama ohje: otetaan aurinkoa maltillisesti. Toiset ihmiset, erityisesti vaaleaihoiset ja vaalea- tai punatukkaiset, eivät koskaan rusketu. Iho punoittaa, ja on kuuma johtuen lisääntyneestä verenkierrosta, sekä turpoaa menetettyään nestettä. Lisäksi iho on arka.

Muutkin ihotyypit voivat saada palovammoja, johtuen auringossa vietetystä ajasta ja auringon voimakkuudesta (tähän vaikuttaa vuodenaika, otsonikerros, vuorokauden aika, korkeus merenpinnasta). Hyvä neuvo on, että auringossa ollaan aluksi lyhyitä aikoja. Ensin n. 15 min. ja lisätään aikaa vähitellen. Älä ota yhtäjaksoisesti aurinkoa yli 2 tuntia.

Auringonsuoja-aineet, T-paita ja päähine ovat hyviä suojia. Kun olet uimassa muista, että vesi ei anna suojaa iholle. UV- säteet ulottuvat puolen metrin syvyyteen vedessä.

Auringon valolla on myös positiivisia vaikutuksia. Tämä lisää D- vitamiinin tuotantoa, hyvää oloa ja sillä on hieman lääkitsevä vaikutus (etenkin UVB psoriakseen ja eksemaan).             

Toimi viisaasti auringossa!

 

Lähde: Ruotsin säteilykeskus