Nimetön Suunn.Malli (85)

Iho-ongelmat teollisuudessa

Pahinta iholle on säännöllinen kosketus ärsyttäviin aineisiin ja liian usein toistuva kosketus veteen. Teollisuudessa työntekijät voivat kärsiä vaikeista iho-ongelmista.

Ammatti-ihotaudit ovat kasvava ongelma. Pelkästään EU-maissa lasketaan noin 3 miljoonaa menetettyä työpäivää vuodessa. Ongelmat syntyvät, kun iho joutuu kosketukseen sellaisten aineiden kanssa, joita se ei kestä. Tämän huomaa ihon kuivumisena, punoittamisena ja kutiamisena. Iho voi myös turvota ja hilseillä. Halkeamia, kovettumia ja rakkuloita saattaa myös muodostua.

Eniten kärsivät kädet ja käsivarret, koska ne ovat usein kosketuksissa veden, voiteluaineiden, öljyjen ja leikkuunesteiden kanssa.

 

Ihon viholliset

Likaantuminen teollisuusympäristöissä on tosiasia. Siellä vaaditaan sekä vettä että voimakkaita käsienpuhdistusaineita ihon pesuun. Tästä kehittyy usein iho-ongelmia.

Suurin riski on henkilöillä, jotka ovat toistuvasti kosketuksissa veden ja muiden nesteiden kanssa. Ne voivat murtaa ihon luonnollista puolustusta. 

Ollessamme kosketuksissa voimakkaiden aineiden kanssa on hyvä pestä kädet usein ja tarkasti. 

”Työntekijöillä, jotka likaantuvat usein työssään, esiintyy paljon iho-ongelmia. Jos likaa ei saada ihosta kokonaan pois, se kuluttaa ihoa. Ihoa kuluttaa myös paljon, mikäli käytetään liian voimakkaita puhdistusaineita kuten liuotteita lian poistamiseen”, toteaa professori Chris Anderson Linköpingin yliopistollisen sairaalan ihotautiklinikalta. Hänen mielestään on aina parempi käyttää mietoja pesuaineita, kuten saippuaa, ennen kuin käytetään pesutehoa lisääviä tuotteita. ”Tiedettäessä, että lika ei irtoa tavallisella nestesaippualla, on sitä turha käyttää. Silloin voidaan suoraan käyttää voimakkaampaa tuotetta."

Tänä päivänä löytyy useita tehokkaita käsienpesuaineita, jotka ovat hellävaraisia iholle.

Pesu kuluttaa ihoa

Käsien pesun yhteydessä ihosta häviää osa suojaavasta rasvasta. Pestäessä usein ihon on vaikea palauttaa nopeasti sen luonnollista rasvakerrosta.

Silloin iho voi ärsyyntyä ja tulla kutisevaksi sekä rohtua. Tärkeää on, että ihoa rasvataan usein hyvällä voiteella tai rasvaisella salvalla. Moni tekee sen virheen, että lopettaa ihovoiteen käytön heti ihon tuntuessa pehmeältä. Saattaa olla, että iho ei ole vielä parantunut kokonaan. Paras tapa on jatkaa voiteen käyttöä vielä senkin jälkeen, kun iho näyttää luonnollisen terveeltä.

 

Valitse mahdollisimman mieto tuote

Laadukkaat tuotteet ovat tietenkin A ja O sekä ihon puhdistukseen että sen rasvaamiseen. 

Pääsääntö on, että aluksi kannattaa aina valita mahdollisimman mieto tuote. Miedosta nestesaippuasta voi tarpeen vaatiessa siirtyä asteittain tehokkaampaan tuotteeseen. Tavalliseen pesuun sopii myös pesuvoide, joka puhdistaa ja rasvaa ihoa samanaikaisesti. Se on erinomainen tuote herkälle iholle.

 

Ennaltaehkäise ihovoiteella

Hyvä neuvo rasituksesta alttiille iholle (käsille) on voitelu ihovoiteella työvuoron päätteeksi. Ihon rasvaamista suositellaan myös ennen työvuoron alkua.

Voide toimii nimittäin myös ennaltaehkäisevästi, sillä lika ei tartu yhtä hyvin voideltuun ihoon. Pesuvoidetta levitetään ensin aina kuivalle iholle ennen kuin se huuhdotaan vedellä pois. Sitä voidaan käyttää myös pehmentävän ihovoiteen tavoin. 

Talvella ihon kuivuessa ja rohtuessa pesuvoidetta voidaan käyttää nestesaippuan tilalla.