Nimetön Suunn.Malli (85)

Iho-ongelmat teollisuudessa

Pahinta iholle on säännöllinen kosketus ärsyttäviin aineisiin ja liian usein toistuva kosketus veteen. Teollisuudessa työntekijät voivat kärsiä vaikeista iho- ongelmista.

Ammatti-ihotaudit ovat kasvava ongelma. Pelkästään EU-maissa lasketaan noin 3 miljoonaa menetettyä työpäivää vuodessa. Ongelmat syntyvät, kun iho joutuu kosketukseen sellaisten aineiden kanssa, joita se ei kestä. Tämän huomaa ihon kuivumisena, punoittamisena ja kutiamisena. Iho voi myös turvota ja hilseillä. Halkeamia, kovettumia ja rakkuloita saattaa myös muodostua.

Eniten kärsivät kädet ja käsivarret, koska nämä ovat usein kosketuksissa veden, voiteluaineiden, öljyjen ja leikkuunesteiden kanssa.

 

Ihon viholliset

Likaantuminen teollisuusympäristöissä on tosiasia. Siellä vaaditaan sekä vettä että voimakkaita käsienpuhdistusaineita ihon pesuun. Tästä kehittyy usein iho-ongelmia.

Suurin riski on henkilöillä, jotka ovat toistuvasti kosketuksissa veden ja nesteiden kanssa. Ne voivat murtaa ihon luonnollista puolustusta. Esim. liuotteet ja öljyt kehittävät tästä ”oravanpyörän”.

Ollessamme kosketuksissa voimakkaiden aineiden kanssa on hyvä pestä kädet usein ja tarkasti. Useat pesukerrat lisäävät iho-ongelmariskiä.

”Työntekijöillä, jotka likaantuvat usein työssään, esiintyy paljon iho-ongelmia. Jos likaa ei saada ihosta kokonaan pois, se kuluttaa ihoa. Ihoa kuluttaa myös paljon, mikäli käytetään liian voimakkaita puhdistusaineita kuten liuotteita lian poistamiseen”, toteaa professori Chris Anderson Linköpingin yliopistollisen sairaalan ihotautiklinikalta. Hänen mielestään on aina parempi käyttää mietoja pesuaineita, kuten saippuaa, ennen kuin käytetään pesutehoa lisääviä tuotteita. ”Tiedettäessä, että lika ei irtoa tavallisella nestesaippualla, on sitä turha käyttää. Silloin voidaan suoraan käyttää voimakkaampaa tuotetta” sanoo ihotautien professori Chris Anderson Linköpingin yliopistollisesta sairaalasta.

Tänä päivänä löytyy tehokkaita käsienpesuaineita, joihin on lisätty pesutehoa ja ne ovat silti hellävaraisia iholle.

Pesu kuluttaa ihoa

Käsien pesun yhteydessä ihosta häviää osa suojaavasta rasvasta. Pestäessä usein ihon on vaikea palauttaa nopeasti sen luonnollista rasvakerrosta.

Silloin iho voi ärsyyntyä ja tulla kutisevaksi sekä rohtua. Tärkeää on, että ihoa rasvataan usein hyvällä voiteella tai rasvaisella salvalla pidemmän aikaa. Moni tekee virheen, kun lopettaa ihovoiteen käytön heti ihon tuntuessa pehmeältä. Saattaa olla, että iho ei ole vielä parantunut kokonaan. Paras tapa on jatkaa voitelua vielä senkin jälkeen, kun iho näyttää luonnollisen terveeltä.

 

Valitse mahdollisimman mieto tuote

Hyvät tuotteet ovat tietenkin A ja O sekä puhdistukseen että voiteluun. Tuotteita löytyy kaikille, niin lievän kuin voimakkaan lian poistoon; nestesaippuat sekä tehopesuaineet; jotka lisäävät pesutehoa.

Pääsääntönä on, että valitset mahdollisimman miedon tuotteen. Aloita aina miedolla nestesaippualla ja tarpeen mukaan valitse asteittain tehokkaampi tuote. Normaalille pesulle sopii voidepesu, joka pesee ja voitelee samanaikaisesti. Se on erinomainen herkälle iholle tai henkilölle, joka tekee työtä, jossa kädet kastuvat usein.

 

Ennaltaehkäise ihovoiteella

Hyvä neuvo rasituksesta alttiille iholle (käsille) on voitelu ihovoiteella työvuoron päätteeksi. Voitelua suositellaan myös ennen työvuoroa.

Voide toimii myös ennaltaehkäisevästi, sillä lika ei tartu yhtä hyvin voideltuun ihoon. Voidepesua käytetään aina kuivaan ihoon ennen kuin se huuhdotaan vedellä pois! Sitä voidaan käyttää myös pehmentävänä ihovoiteena. Se sopii myös koko vartalolle.

Talvella ihon kuivuessa ja rohtuessa voidepesua voidaan käyttää nestesaippuan tilalla.