PESE KÄDET (7)

Iho ja valinnat käsien pesuun

Muinaisessa Kreikassa ja Roomassa oliiviöljyä ja hiekkaa tai hohkakiveä käytettiin ihon puhdistamiseen. Nykyään ihon puhdistamiseen on tarjolla laaja valikoima erilaisia aineita. Valmistajien on tärkeää valita raaka- aineita, jotka eivät ärsytä ihoa.

Vuosisatoja eri yhteiskunnat ovat kehittäneet ratkaisuja valmistaakseen saippuan, joka puhdistaa sekä vartalon että vaatteet. Antiikin Kreikan ja Rooman resepti puhdistamiseen sisälsi oliiviöljyä, jota levitettiin iholle. Usein öljyyn lisättiin hiekkaa tai hohkakiveä, jonka jälkeen seos poistettiin iholta kuumalla vedellä. Saippuan valmistus on ollut jatkuvaa kehitystä, joka on johtanut tämän päivän monimutkaisiin tuotteisiin.

 

Ihottuma on yleistä

Emme tiedä, miten yleistä kuivumisesta johtuva ihottuma oli ennen. Nykyään tiedämme, että ihottumaa esiintyy käsissä ja muualla vartalossa yleisesti. Tämä hinnan joudumme maksamaan. Työpaikan korkea hygieniavaatimus merkitsee raskasta kuormaa iholle. Se voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergiaa. Ihoärsytyksen ja allergian voi myös itse aiheuttaa valitsemalla haitallisia ja kuivattavia aineita tai käyttämällä liian suurta valikoimaa puhdistusaineita.

Ihon uloin kerros on millimetrin paksuinen. Tätä rakennetta voidaan verrata tiiliseinään, jossa ihon keratinosyytit epidermiksessä ovat kuin tiilet ja keratinosyyttien tuottama rasva on kuin laasti. (Kts. Ihokoulu no. 1 ja 11, aikaisemmat julkaisut Käsillä -lehdessä.) Kuiva ja kylmä ilma, liika veden käyttö ja liiallinen saippuan ja shampoon käyttö ovat ensisijaisia uhkia ihon suojatoiminnalle.

Ihon omaa rasvaa liuotetaan

Pesun tarkoitus on poistaa lika tai mikro – organismit iholta. Vesi, jopa kuuma vesi, tehoaa vain osittain likaan. Halutun pesutuloksen saamiseksi meidän täytyy lisätä pesuainetta. Tärkeä on muistaa, että pesuaine tulisi sovittaa ihon likaisuuteen. Muuten on suuri vaara, että lipidi (rasva), ihon suojakerroksen laasti liukenee pesuaineilla, joita käytämme lian poistoon.

Haasteena on valita tuote, joka puhdistaa tehokkaasti, mutta ei vaikuta ihon suojaan enempää kuin on tarpeen. Joillekin meistä riski saada kuiva iho on suurempi kuin toisilla. Tämä koskee erityisesti henkilöitä, joilla on atooppista ihottumaa tai jotka kärsivät atooppisesta allergiasta, kuten heinänuha, astma tai turkisallergia. Vaalea tai kuiva iho aiheuttaa myös lisääntynyttä nestehukan riskiä.

Arvioidaan, että jopa 25 % työntekijöistä kärsii ihottumasta tai allergiasta. Kehittääkseen tuotteita, jotka soveltuvat mahdollisimman monelle, valmistajan on oltava erityisen tarkkaavainen valitessaan ainesosia. Ajan myötä tieto tuotteen raaka- aineista on lisääntynyt. Pääraaka-aine nykyaikaisessa käsihygieniatuotteessa on pinta- aktiiviaine. Niitä on useita ja kaikilla on etunsa ja haittansa. Ne omaavat hyvän puhdistusominaisuuden. Kuluttaja haluaa, että ne vaahtoavat, tuntuvat miellyttävältä ja ovat houkuttelevan tuoksuisia. Tämä on saavutettu esim. yhdistämällä useita erilaisia pinta- aktiivisia aineita ja lisäämällä hajusteita.

Valitettavasti vaatimukset johtavat tuotteisiin, joilla on eriasteisia ihoa ärsyttäviä ominaisuuksia.

 

Testaus osoittaa ärsytysasteen

Ihotestillä voidaan selvittää, (mieluiten herkkäihoisella), tuotteiden ihoärsytystä. Tuotteen ei-toivottuja ominaisuuksia testataan asettamalla ainetta laastarin alle ihoa vasten suhteellisen pitkäksi aikaa. Usein useaksi päiväksi. Tuotteella, joka aiheuttaa ärsytystä laastarin alla, oletetaan olevan sama negatiivinen vaikutus, jos sitä olisi käytetty päivittäin pitkään. 

Tuote, joka ei aiheuta ihoärsytystä lapputestillä, on usein hyvin siedetty jopa herkillä käyttäjillä. Uudet testit osoittavat, että Sterisolin aidot saippuat eivät aiheuttaneet ihoärsytystä. Tämä tekee niistä tuotteita, joita voidaan suositella myös herkkäihoisille.