PESE KÄDET (2)

Hyviä bakteereja tarvitaan

Iho on kehon tehokkain suoja sekä ulkoisia että sisäisiä aineita ja vaikutteita vastaan.

Iho suojaa myös ei- toivottuja viruksia ja bakteereja vastaan, samalla ihon luonnollinen suoja muodostuu juuri – bakteereista.

Suurin osa ihon bakteereista on normaaleja ja näin myös vaarattomia. Ne suojaavat haitallisilta mikro-organismeilta, kuten esim. sieniltä. Ihomme normaali (pysyvä) mikrobifloora puolustaa ulkopuolelta tulevilta bakteereilta kilpailtaessa tilasta ja ravinnosta. Lisäksi hiki- ja talirauhasten eritteet muodostavat epämieluisan ympäristön vieraille mikrobeille.

Eri bakteerit viihtyvät eri puolella kehoa. Kehomme eri osissa on ts. erilaiset bakteerikannat. Pikkusormessa on n. 12000 bakteeria, mutta suurin osa ihon bakteereista viihtyy parhaiten kosteissa paikoissa kuten kainaloissa, alapäässä ja varpaiden välissä.

Bakteerit häviävät ihoa pestessä kuolleen ihosolun mukana, joka putoaa.

Toisaalta uusia bakteereita muodostuu erittäin nopeasti, koska ne lisääntyvät solun jakautumisella. Monet bakteerit voivat kaksinkertaistua jopa 15 – 30 minuutissa!

Se, että hyvä käsihygienia on tärkeä asia kuulostaa itsestään selvältä. Pesemällä säännöllisesti saippualla ja vedellä saadaan ylläpidettyä bakteerikannan tasapaino ja estetään ei-toivottujen bakteerien leviäminen ihmisiin tai elintarvikkeisiin.

Tiedetään, että bakteerit leviävät usein käsien välityksellä. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että kädet ja välineet desinfioidaan esimerkiksi terveydenhuollossa sekä elintarviketeollisuudessa. Käsien desinfektioaineet, jotka sisältävät etanolia tai isopropanolia ovat erittäin tehokkaita mikrobeihin.

Terve iho estää bakteerien tunkeutumisen ihon kautta kehoon. Haavan kautta muodostuu nopea tie mikrobeille kehoon. Silloin pääsevät myös ihon omat ihobakteerit (pysyvät, hyvät) tunkeutumaan kehon eri soluihin ja kudoksiin. Kun bakteerien määrä kasvaa suureksi, aiheutuu siitä nopeasti paha infektio. Tavallisin ihobakteeri, joka aiheuttaa haavainfektion on stafylokokki.

Pidä huolta ihostasi ja huolehdi, että se on joustava. Käytä Sterisolin pehmentäviä tuotteita! Meillä valmistetaan voitelevista voiteista, kosteutta säilyttäviin kosteusvoiteisiin.