PESE KÄDET (2)

Hyviä bakteereja tarvitaan

Iho on kehon tehokkain suoja sekä ulkoisia että sisäisiä aineita ja vaikutuksia vastaan.

Iho suojaa myös ei-toivotuilta bakteereilta ja viruksilta. 

Suurin osa ihon bakteereista on normaaleja ja näin myös vaarattomia. Ne suojaavat haitallisilta mikro-organismeilta, kuten esim. sieniltä. Ihomme normaali (pysyvä) mikrobifloora puolustaa ulkopuolelta tulevia bakteereita vastaan. Lisäksi hiki- ja talirauhasten eritteet muodostavat epämieluisan ympäristön vieraille mikro-organismeille.

Eri bakteerit viihtyvät eri puolella kehoa. Kehon eri osissa on erilaiset bakteerikannat. Pikkusormessa on n. 12 000 bakteeria, mutta suurin osa ihon bakteereista viihtyy parhaiten kosteissa paikoissa, kuten kainaloissa, intiimialueilla ja varpaiden välissä.

Bakteerit häviävät ihoa pestessä kuolleen ihosolun mukana.

Toisaalta uusia bakteereita muodostuu erittäin nopeasti, koska ne lisääntyvät solun jakautumisella. Monet bakteerit voivat kaksinkertaistua jopa 15 – 30 minuutissa!

Se, että hyvä käsihygienia on tärkeä asia kuulostaa itsestään selvältä. Pesemällä käsiä säännöllisesti saippualla ja vedellä saadaan ylläpidettyä bakteerikannan tasapaino ja estetään ei-toivottujen bakteerien leviäminen ihmisiin tai elintarvikkeisiin.

Tiedetään, että bakteerit leviävät usein käsien välityksellä. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että kädet ja välineet desinfioidaan esim. terveydenhuollossa ja elintarviketeollisuudessa. Käsien desinfektioaineet, jotka sisältävät etanolia tai isopropanolia, ovat erittäin tehokkaita mikro-organismeja vastaan.

Terve iho estää bakteerien tunkeutumisen ihon kautta kehoon. Haavan kautta muodostuu nopea tie mikro-organismeille kehoon. Silloin pääsevät myös ihon omat (hyvät) ihobakteerit tunkeutumaan kehon eri soluihin ja kudoksiin. Kun bakteerien määrä kasvaa suureksi, aiheutuu siitä nopeasti paha infektio. Tavallisin ihobakteeri, joka aiheuttaa haavainfektion, on stafylokokki.

Pidä huolta ihostasi ja huolehdi, että se on joustava. Käytä Sterisolin ihoa pehmentäviä tuotteita!