Shutterstock 1073270057

Filaggriini ja sen vaikutus ihon pH-arvoon

Aiemmin Ihokoulussa mainittiin atooppinen ekseema ja tutkimusläpimurto, joka osoittaa, että atooppisesta ekseemasta kärsivillä on heikentynyt kyky valmistaa tärkeää valkuaista, filaggriinia. Kun iho ei tuota valkuaista, se ei kestä enää niin hyvin vahvaa saippuaa, liiallista veden käyttöä ja liian kuivaa ilmaa. Tämä voi johtaa käsiekseeman muodostumiseen.

Tutkimustulokset tarjoavat uutta tietoa siitä, kuinka filaggriinivalkuaista voidaan ylläpitää – ja mitä oikeastaan tapahtuu ihon luonnollisen puolustuksen heikentyessä. Normaalisti filaggriini pilkkoutuu pienemmiksi molekyyleiksi, joita kutsutaan luonnollisiksi kosteuttajiksi (NMF, natural moisturising factors). NMF on kosteutta säilyttävä ja koska se muodostuu suurimmaksi osaksi aminohapoista, se ylläpitää ihon happamuutta.

Jos pH-arvo muuttuu normaalista, se voi johtaa uloimpien ihosolujen luonnolliseen kulumiseen. Tällöin proteaasientsyymit saattavat aktivoitua liian aikaisin. Tämä johtaa tulehdukseen ja ihon luonnollisen suojakerroksen heikentymiseen, koska iho tuottaa vähemmän luonnollista rasvaa. Ihosta tulee tällöin herkempi.

Kaikilla, jotka käyttävät ihonpuhdistustuotteita, on oma herkkyystasonsa, joka vaikuttaa ihoon ja sen pH-arvoon. Suurin ryhmä, joka useimmiten saa ihottumaa käsiinsä, ovat atoopikot. He kärsivät tai ovat kärsineet taiveihottumasta.

Kun käsiekseema on saatu, siitä on vaikea päästä eroon. Sen vuoksi suositellaan ennakoivaa ihonhoitoa, joka tukee ihon luonnollista suojaa – pH-arvo on yksi monista tekijöistä, joka huomioidaan Sterisolin tuotteiden valmistuksessa.

Ihonhoitotuotteiden kehittäminen on monimutkainen prosessi. Oikea pH-arvo on yksi monista tekijöistä, joita tulee kontrolloida valmistuksessa, ja joka vastaa ihon suojakerroksesta korkealaatuisissa hygieniatuotteissa.

Sterisolin toimintatapana on aina valmistaa tuotteita uusimpien saatavilla olevien dermatologian, mikrobiologian, pintatieteen ja pakkaustekniikan tutkimustulosten mukaisesti.