Nimetön Suunn.Malli (83)

Ekseema, arkinen ongelma

Ekseema on eräs tavallisimmista kansantaudeistamme. Toiset ovat perinnöllisiä ja toiset ovat riippuvaisia ulkoisista vaikutteista. Näiden neuvojen avulla voit välttää ekseeman ja tiedät miten toimia sen saadessasi.


Usein ammatista johtuva

Ekseema on ihotulehdus. Se alkaa usein punoituksella ja kutinalla, muuttuen pieniksi punaisiksi näppylöiksi. Akuutissa vaiheessa voi muodostua rakkuloita, jotka saattavat sisältää nestettä.

Seuraavat vaiheet ovat kuivuus, hilseily ja halkeamiset. Pitkälle edennyt ekseema voi tehdä ihon karheaksi ja nahkamaiseksi. Ekseemaa on useita eri tyyppejä, joista yleisimmät ovat kosketus- ja atooppinen ekseema. Kosketusekseema jaetaan kahteen ryhmään: ei-allerginen ja allerginen. Ei-allerginen kosketusekseema (tai ärsytyskosketusekseema) on yleisin.

Nämä johtuvat yleensä ulkoisista vaikutteista ja ovat usein työperäisiä. Se muodostuu, kun iho altistuu aineille, jotka kuivattavat ja ärsyttävät tai aiheuttavat muuta vahinkoa.

 

Mistä allerginen kosketusekseema johtuu?

Tyypillisimmät aineet, jotka aiheuttavat ekseemaa ovat vesi, puhdistusaineet, liuotteet, öljy ja lika. Ei-allergiset kosketusekseemat ovat tavallisia kampaajilla, autonasentajilla, elintarviketyöntekijöillä, terveydenhuoltohenkilökunnalla, kokeilla, maalareilla ja kotisairaanhoitajilla. Allerginen kosketusekseema johtuu ihon reagoinnista äkillisesti kosketettavalle aineelle. Se voi olla esim. metalli (nikkeli, kromi) kumi, hajuste, säilöntäaine tai mausteet. Ei tiedetä, miksi vain osalle tulee allergiaa näistä tuotteista. Sen arvellaan johtuvan siitä, että aine pääsee ihon sisään, sekä siitä miten ihon immuniteetti reagoi kohtaan, mihin aine tulee. Allergisoituessa tietylle aineelle, pienikin määrä kyseistä ainetta laukaisee allergisen reaktion.

Allergia on yleisesti iholla, mutta ekseema näkyy vain siinä paikassa, mihin se on koskettanut. Tämä on myös selitys, miksi monet saavat ekseeman käsiin. Se paranee usein hyvin, jos ihoa hoidetaan huolellisesti ja vältetään reaktion aiheuttanutta ainetta. Valitettavasti yliherkkyydestä on vaikea päästä eroon ja siitä joutuu kärsimään loppuelämän.

Atooppinen ekseema on perinnöllistä

Niin sanottu atooppinen ekseema johtuu herkästä ihosta. Se on perinnöllistä ja kohdistuu usein lapsiin. Siinä on kolme klassista vaihetta: 1. infantiilinen ekseema usein käsivarsien ulkosyrjällä, poskissa tai kyljissä, 2. vaippaekseema käsi- tai polvitaipeissa, 3. aikuisten muunnos, joka ensisijaisesti kohdistuu ylävartaloon ja päähän.

Jos lapsena on ollut vaippaekseema, on suurempi riski, että aikuisena kehittyy neljännen vaiheen käsiekseema, joka on erittäin tavallinen. Joka vuosi yhdelle kymmenestä kehittyy jonkin asteinen käsiekseema. Kaikista työperäisistä sairauksista käsiekseeman osuus on 13%.

Paras tapa estää ekseeman muodostuminen on välttää ihon kuivumista. Vältä liiallista suihkussa käymistä. Tämä huonontaa ihon suojakerrosta ja mahdollistaa allergiaa aiheuttavien aineiden helpomman pääsyn ihon sisään.

Pidä iho puhtaana ja pehmeänä käyttämällä mietoa hajustamatonta saippuaa tai pesuvoidetta. Rasvaa aina ihoa kosteuttavalla voiteella tai rasvalla. Ja tietysti, vältä aineita joihin ihosi reagoi ikävästi.