PESE KÄDET (1)

Bakteerit - ystävämme

Bakteeri -sana kuulostaa monesti epämiellyttävältä. Ihollamme olevat bakteerit ovat tärkeässä roolissa suojellessaan meitä ei-toivotuilta taudeilta ja muilta hyökkäyksiltä.

Termit “ihon normaalifloora” ja “luonnollinen bakteerifloora” ovat yleisesti käytössä ja ovat meille tuttuja. Ne edustavat bakteereita, joita on yleensä ihollamme.

Niitä voidaan verrata hyvään yhteistyöhön. Normaalifloora kasvaa yhdessä ihosolujen kanssa ja sitä tarvitaan suojana ei-toivottuja bakteereita vastaan.

Tuntemattoman mikro-organismin yrittäessä tunkeutua ihon läpi, normaaliflooran bakteerit puolustautuvat. Normaalifloorassamme on erityisiä eliöitä, jotka erittävät ainetta, joka tehokkaasti torjuu haitallisten mikro-organismien kasvun.

Normaalifloora alkaa muodostua heti synnyttyämme. Miltä se näyttää ja miten se kehittyy riippuu ulkoisista tekijöistä; ilmastosta, siitä minne matkustamme, iästämme, muiden perheenjäsentemme normaalifloorasta ja siitä miten huolehdimme henkilökohtaisesta hygieniasta. Tyypillisin bakteeri iholla on Staphylococcus epidermidis.

Toiset bakteerit kerääntyvät käsiin. Ei ole tavatonta, että haitalliset bakteerit ja virukset leviävät käsien kautta. Kosketamme usein kasvojamme, mikä voi johtaa ei-toivottujen mikro-organismien leviämiseen silmiin, suuhun, nenään ja koko kehoon. On erittäin tärkeää, että pesemme kätemme saippualla ja vedellä saadaksemme siirrettyä nämä “tilapäisbakteerit” pois iholtamme.

Tärkeää on, että terveydenhuollossa ja elintarvikkeiden kanssa työskentelevät henkilöt desinfioivat kätensä säännöllisesti etanolia tai isopropanolia sisältävällä alkoholihuuhteella. Kosteuttava ainesosa huuhteissa estää ihon kuivumista.

On hyvä myös muistaa, että normaalifloora tarjoaa parhaan suojan ihon ollessa ehyt. Haavaiseen ja kuivaan ihoon on Staphylococcus aureuksen helpompi päästä leviämään ja aiheuttamaan tulehduksen.