PESE KÄDET (1)

Bakteerit - ystävämme

Bakteeri -sana kuulostaa monesti epämiellyttävältä. Ihollamme olevat bakteerit ovat tärkeässä roolissa suojellessaan meitä ei- toivotuilta taudeilta ja muilta hyökkäyksiltä.

Termit “normaali ihon floora” ja “luonnollinen bakteerifloora” ovat yleisesti käytössä ja ovat meille tuttuja. Ne edustavat bakteereita, joita meillä yleensä on ihollamme.

Niitä voidaan verrata hyvään yhteistyöhön. Normaalifloora kasvaa yhdessä ihosolujen kanssa ja sitä tarvitaan suojana ei-toivottuja bakteereita vastaan.

Tuntemattoman mikro-organismin yrittäessä tunkeutua ihon läpi, normaaliflooran bakteerit puolustautuvat. Normaalifloorassamme on erityisiä eliöitä, jotka erittävät ainetta, joka tehokkaasti torjuu haitallisten mikrobien kasvun.

Normaaliflooran määrä alkaa muodostua heti synnyttyämme. Miltä se näyttää ja miten se kehittyy, riippuu ulkoisista tekijöistä; ilmastosta, minne matkustamme, iästämme, muiden perheenjäsentemme normaalifloorasta ja miten huolehdimme henkilökohtaisesta hygieniasta. Tyypillisin bakteeri iholla on Staphylococcus epidermidis.

Toiset bakteerit kerääntyvät käsiin. Ei ole tavatonta, että haitalliset bakteerit ja virukset leviävät käsien kautta. Koskemme usein kasvojamme, mikä voi johtaa ei- toivottujen mikro-organismien leviämiseen silmiimme, suuhun ja nenään ja koko kehoomme. On erittäin tärkeää, että pesemme kätemme saippualla ja vedellä saadaksemme siirrettyä nämä “tilapäisbakteerit” pois iholtamme.

Tärkeää on, että terveydenhuollossa ja elintarvikkeiden kanssa työskentelevät henkilöt desinfioivat kätensä säännöllisesti etanolia tai isopropanolia sisältävällä alkoholihuuhteella. Kosteuttava ainesosa huuhteissa estää ihon kuivumisen.

On hyvä myös muistaa, että normaalifloora tarjoaa parhaan suojan ihon ollessa ehyt. Haavaiseen ja kuivaan ihoon on Staphylococcus aureuksen helpompi päästä leviämään ja aiheuttamaan tulehduksen.