Nimetön Suunn.Malli (87)

Atooppinen ekseema - merkki ihon suojakerroksen puuttumisesta

Noin joka viides lapsi saa atooppisen ekseeman, joka useimmiten katoaa iän myötä. Vuonna 2006 tutkijat tekivät läpimurron atooppisen ekseeman tutkimuksessa. Edelleen on kuitenkin paljon selvitettävää siinä, miksi joillakin ihmisillä on herkkä iho.

“Herkkä iho” on laaja ilmaisu. ”Herkkyydellä” tarkoitetaan usein kuivaa tai rohtunutta ihoa. Kyseessä saattaa olla myös kutiavaa, punaista ihottumaa, josta on vaivaa ja joka vaikuttaa arkeen. Tämän kaltainen herkkä iho voi monesti vaikuttaa työelämään ja vapaa-aikaan.

 

Taiveihottuma ja atopiaryhmät

On tiedetty pitkään, että jotkut ihmiset kestävät vettä ja saippuoita muita heikommin. Usein iho-ongelmista kärsivillä on ollut lapsena taiveihottumaa. Heillä on myös saattanut olla muita ns. “atopiaryhmän” sairauksia, kuten astmaa, heinänuhaa tai eläinallergioita. Suomen pitkä talvi ja “kostean työn” kuormitus esim. sairaanhoitotyössä sekä joillakin teollisuuden aloilla asettaa kovia vaatimuksia iholle.

 

Yhteys löydettiin vasta äskettäin

Vuonna 2006 tutkijoille selvisi, miksi tällä ryhmällä oli taipumusta kuivaan ihoon ja ihottumaan, joka aiheutui kuivasta säästä sekä veden, saippuan tai puhdistusaineen liikakäytöstä. Tämän jälkeen löydettiin yhteys näiden vaivojen ja heikentyneen ihon suojaamiskyvyn välillä. Yhteyden jäljille päästiin tutkimalla harvinaisempaa sairautta, kalansuomutautia eli iktyoosia, jota esiintyy noin yhdellä henkilöllä neljästäsadasta. Ilmeni, että tästä sairaudesta kärsiviltä henkilöiltä puuttuivat molemmat geeniperimät, jotka ohjaavat tärkeän valkuaisen, filaggriinin, normaalia ihon toimintaa.

Myöhemmin osoitettiin, että atopiaryhmän määritelmän henkilöiltä puuttui puolet filaggriinituotannon geeniperimästä. Maailmalla eri väestöryhmissä on osoitettu, että eri filaggriinigeenin vikamuunnokset aiheuttavat ihon heikentynyttä suojaamiskykyä.

Tietämys lisääntyy

Tieto ihon puuttuvasta suojakerroksesta on lisääntynyt, mutta filaggriinin tuotanto ei selitä kaikkia syitä herkkään ihoon. Monilla kuivasta ihosta kärsivillä ei ole esim. heinänuhaa tai muita atooppisia sairauksia. Vaalea iho (joka muuttuu punaiseksi eikä rusketu auringossa) on myös herkkä – tähän tutkijat eivät ole voineet tarjota yksityiskohtaista selitystä. Filaggriinin tuotannossa voimme osoittaa, että “herkän ihon”-määritelmän ytimeen on päästy tieteellisesti.

On tärkeää muistaa, että iho-oire on merkki ihon liiallisesta kuormittumisesta suhteessa ihon kykyyn korjata itseään. On hyvä myös muistaa, että ihon puhdistusaineen vahvuus tulee sovittaa aina tilanteen ja ihotyypin mukaan.

Siniset silmät ovat synnynnäiset, mutta kukaan ei odota, että niille voisi tehdä jotakin. Taipumus kuivaan ihoon on synnynnäistä, mutta siihen voidaan myös vaikuttaa!

Jos on kuivaa ihoa käsissä, voi olla, että myös muu vartalon iho on kuivaa. Liiallisen veden ja saippuan käytön välttäminen sekä ihonhoitotuotteiden järkevät valinnat ovat tärkeässä roolissa.